VALOJEN SIJOITTELU

Valaistusta suunnitellessa kannattaa huomioida valojen oikea sijoittelu ja riittävä valon määrä. Hyvän valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon myös mihin kaikkeen keittiötä käytetään. Se, että otetaan huomioon valaistuksen haittavaikutukset, kuten häikäisy, on myös osa hyvää suunnittelua.

Miellyttävä työskentelyvalo valaisee pinnat tasaisesti, eikä häikäise työtason pinnasta, kun taas tunnelmavalaistus voi olla hyvinkin pienille alueille kohdennettua.

Valo on osa sisustusta, mutta niin ovat valaisimetkin: onkin tärkeää, että valaisimet miellyttävät silmää ja sopivat käyttökohteeseensa. Keittiön valaistus kannattaa toteuttaa pitkäikäisillä ja energiatehokkailla LED-valoilla. Valitse valaisimet, jotka sopivat myös visuaalisesti keittiösi ilmeeseen. Valaisimissa on runsaasti vaihtoehtoja, joista valita. Keittiövalaisimissa ajankohtaisia vaihtoehtoja ovat puhdas valkoinen ja tyylikäs musta sekä trendikkäät mutta klassiset rosteri ja alumiini.

Hyvin valaistu keittiö on paitsi turvallinen se myös vaikuttaa vireystilaan ja viihtyvyyteen, onhan keittiö usein myös oleskelutilaa.

Työtasojen valaistus on oltava tehokasta

RIITTÄVÄN TEHOKAS TYÖSKENTELYVALO

Keittiön välitilaan sijoitettavien valojen on ehdottomasti oltava tarpeeksi tehokkaita, niiden tulee valaista pinnat tasaisesti ja olla hyvin kohdistettuja, jotta ruuanlaitto on turvallista. Tärkeintä on huolehtia, että työskentelytason ainoa valo ei tule selän takaa ja aiheuta varjoja tasolle. Erilaisten kalustevalaisimien lisäksi työskentelytilan voi valaista led-nauhoilla. Monikäyttöiset led-nauhat voidaan asentaa erillisenä lämpöä johtavalle pinnalle tai lisätarvikkeena saatavan alumiinisen valaisinlistan sisään. Listan tehtävä ei ole vain peittää led-nauha, vaan niissä on diffuusori, joka rikkoo valon aukeamiskeilaa laajentaen sitä vielä entisestään ja jakaa valon tasaisemmin.
Listan avulla ledinauha voidaan asentaa myös kuivauskaapin alle. Kuivauskaapin alle valaisinta sijoitettaessa pitää ottaa huomioon, että roiskevedeltä suojattu, eli kotelointiluokaltaan IP44.  Profiiliin asennettava led-nauha tuodaan usein lähelle kaapin etureunaa. Jos led-nauhan asentaa kaapiston takareunaan, se valaisee lähinnä seinäpintaa
TARKISTA valaisinten suositeltu sijoitusetäisyys varmistaaksesi valon riittävyys.

EPÄSUORA VALO TUO TUNNELMAA

On suositeltavaa yhdistää sekä suoraa, että epäsuoraa valoa mahdollisuuksien mukaan.

Epäsuorassa valaistuksessa varsinainen valonlähde ei ole suoraan näkyvillä, vaan käytetään hyväksi tilan eri pintoja valon heijastamiseksi huoneeseen. Valaistuksesta tulee tällä tavalla toteutettuna pehmeämpi ja valo jakautuu tasaisemmin. Epäsuora valaistus koetaan usein miellyttävänä hajavalona. Mitä vaaleampia seinä- ja kattopinnat ovat sitä paremmin epäsuora valaistus antaa valoa tilaan.

Epäsuora valaistus on helppoa toteuttaa led-nauhojen avulla. Led nauha voidaan sijoittaa keittiössä kaapin sivuun takareunaan, kaapiston päälle tai vaikkapa sokkelitilaan. Mikäli keittiö remontoidaan lattiasta kattoon, voi kattoon tehdä erilaisia kouruja tai upotuksia epäsuoran valon toistamiseksi.

 

Riippuvalaisin luo tyylikkään yleisvalaistuksen

YLÄKAAPISTON TASO TAI SAAREKKEEN VALAISEMINEN

Pieniin keittiöihin saattaa riittää yleisvaloksi ruokapöydän yläpuolelle asennettu valaisin, mutta pääsääntöisesti keittiö kaipaava tehokkaampaa yleisvalaistusta. Keittiön kattoon voi esimerkiksi asentaa kiinteitä tai suunnattavia spotteja, jotka tuovat lisävaloa työskentelyalueille.

Riippuvalaisimet antavat lisää mahdollisuuksia keittiön valaistuksen suunnitteluun ja tuovat ilmavaa, ainutlaatuista ilmettä keittiöön. Perinteisesti riippuvalaisin asennetaan ruokapöydän yläpuolelle. Silloin valaisin kannattaa asentaa sellaiselle korkeudelle, että valaisimen alta näkee vastapäätä istuvan kasvot eli noin 60–80 cm:n päähän ruokapöydän pinnasta.

Keittiöiden uudemmat ratkaisut, kuten saarekkeet ja yläkaapittomat kalusteratkaisut, tuovat oman haasteensa keittiön valaistuksen suhteen. Saareke tai yläkaapiton keittiö voidaan valaista erilaisten alasvalojen avulla. Spottien lisäksi tai niiden sijaan voidaan valaistus hoitaa myös riippuvalaisimilla. Näitä vaihtoehtoja voidaan toki myös yhdistellä. Kattoon asennettava valokisko helpottaa riippuvalaisimien muunneltavuutta. Kiskoon on mahdollista asentaa useita riippuvalaisimia valaisinryhmäksi eikä niiden lopullista sijaintia ole pakko määrittää ennen keittiön valmistumista.

Ohjaa älykkäästi kotisi valaisimia

VALONOHJAUS

Ennen valaisimien hankkimista kannattaa miettiä, miten valoja halutaan ohjata. Usein vanhat kytkimet eivät sijaitse oikeassa paikassa tai eivät muuten ole sopivia uuteen valaistusratkaisuun. Huomioi ainakin kytkimien haluttu sijainti ja määrä sekä se, miten johdotukset kytkimille saadaan vedettyä vai kannattaako käyttää langattomia kytkimiä. Mieti myös, haluatko valaisimiin himmennyksen tai värilämpötilan säätämismahdollisuuden. Tämä vaikuttaa myös valaisimien valintaan.

Valonohjaus voidaan toteuttaa yksinkertaisimmillaan liikkeen tunnistavilla IR-kytkimillä.  Valaisimiin on myös saatavilla erilaisia älyratkaisuja, jotka voidaan kytkeä langattomaan verkkoon, ja joita voidaan hallita puhelinsovelluksilla. Tällöin valaistusta voidaan ohjata joko valaisimittain tai kokonaisia huoneita kerralla.

Toimivan keittiön valaistuksen toteuttamisessa on hyvä kääntyä ammattilasten puoleen Valonlähteiden sijoittamisessa, värilämpötilojen valinnassa ja oikeanlaisessa tunnelman luomisessa onnistuminen on tärkeää, jotta kokonaisuudesta tulee toivotunlainen. Hyvä valaistus kruunaa muutoinkin onnistuneen keittiösuunnitelman.

 

Jatkaaksesi artikkelien lukemista, sinun tulee liittyä Puustellin uutiskirjeasiakkaaksi.

Remontoija
Rakentaja

Uutiskirjeasiakkaana pääset lukemaan kaikki remonttikoulun artikkelit ja saat tietää uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista. Tilatessasi uutiskirjeen liityt Puustellin asiakasrekisteriin ja varmistat, että saat ajankohtaiset tiedot aina henkilökohtaisesti sähköpostiisi.

Kiitos tilauksestasi!

Nyt voit jatkaa remonttikoulun artikkeleiden lukemista.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.

KIITOS VIESTISTÄSI!

Otamme Sinuun pikimmiten yhteyttä ja jutellaan lisää keittiöremontistasi.

Kiitos uutiskirjetilauksestasi!

Onnea arvontaan!
Arvonta suoritetaan 12/2018.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.