Toimivassa keittiössä ruoanvalmistus onnistuu ergonomisesti, lasku- ja työskentelytilaa on riittävästi ja kierrätysvaatimukset on huomioitu. Keittiö on helpompi pitää siistinä, kun säilytystilaa astioille ja pienkoneille on riittävästi. Keittiössä kun on yllättävän paljon säilytettävää. Tilan malli sääntelee pitkälti niitä mahdollisuuksia, joita keittiöremonttia miettivällä on uudistamiseen tarjolla. Keittiösuunnittelun osalta on olemassa tiettyjä perusteita, joista ns. kultaisen kolmion toiminnallisuussääntö on tunnetuin. Se tarkoittaa jääkaapin, vesipisteen ja lieden sijoittamista lyhyiden välimatkojen päähän toisistaan jolloin kulku niiden välillä on esteetön.
Keittiön ERI muodot ja vinkit, miten saat omastasi toimivan
I –KEITTIÖ
Kun kalusteet ja kodinkoneet on sijoitettu yhdelle seinälle, puhutaan I-keittiöstä. Pienessä asunnossa I-keittiö on yleensä ainoa vaihtoehto. Keittiöstä saadaan toimiva, kun liesitason ja altaan väliin on jätetty vähintään 60 cm laskutilaa. Myös jääkaapin ja astianpesukoneen käyttö helpottuu, jos niiden lähellä on edes vähän laskutilaa. Kylmä ja kuuma eivät viihdy vierekkäin edes pienessä keittiössä. Kylmälaite tarvitsee ympärilleen ilmankiertotilaa ja viileää huoneilmaa ja siksi sitä ei suositella sijoitettavaksi esimerkiksi astianpesukoneen viereen.
II – KEITTIÖ
Rinnakkaiskeittiö eli II –keittiö on monen ammattikokin valinta. Kalusteet ja kodinkoneet sijoitetaan kahdelle vastakkaiselle seinälle.
II-keittiön turvallisuutta lisätään sijoittamalla vesipiste ja keittotaso samalle seinustalle. Näin vältetään vaaratilanteita, jotka syntyvät kun kattiloista tyhjennetään kuumaa keitinvettä. Vastakkain olevien kalusteiden välinen etäisyys suositellaan olevan vähintään 1300 mm – 1400 mm, näin ovet ja laatikostot mahtuvat aukeamaan hyvin sekä esteettömyys on huomioitu.
L-KEITTIÖ
L-keittiö on keskisuuren keittiön mainio ratkaisu, jossa kalusteet ja kodinkoneet on sijoitettu kahdelle vierekkäiselle seinälle.
Säilytystilan määrää voi lisätä kulmakaapin mahdollisimman tehokkaalla käytöllä. L-malliseen keittiöön pystytään usein sijoittamaan myös saareke tai ruokapöytä ja se onkin siten oivallinen perhekeittiö.
U –KEITTIÖ
Kun kalusteita ja kodinkoneita on sijoitettuna kolmelle seinälle, puhutaan U – keittiöstä. Tämä keittiömalli soveltuu parhaiten isoon ja avaraan tilaan, jossa on paljon seinäpinta-alaa.
U-keittiössä tämä toiminnallisuussääntö eli jääkaapin, vesipisteen ja lieden sijoittaminen on mahdollisuus toteuttaa erityisen hyvin.
U -keittiöön on mahdollisuus saada myös paljon säilytystilaa ja kaksi kulmaa kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkailla kulmaratkaisuilla. U-mallista keittiötä suunniteltaessa on hyvä huomioida, että ruokapöytä ei välttämättä mahdu keittiöön mikäli keskelle jää liian vähän tilaa. Jos kaikki keittiön toiminnot siis halutaan samaan tilaan, tulee neliöitä olla riittävästi.
SAAREKEKEITTIÖ
Saarekekeittiö kutsuu luokseen niin perheen kokit kuin heidän ystävänsäkin, siksi sitä ei kannata ahtaa liian pieneen tilaan.
Parhaimmillaan saarekekeittiö on melko suuren eli noin 15 – 20 neliöisen tilan ratkaisu. Saarekekeittiön käytettävyys paranee entisestään jos liesitaso on sijoitettu saarekkeeseen, jossa on pieni allas. Jos liesitaso on sijoitettuna saarekkeeseen voi liesituuletin olla sijoitettuna joko kattoon tai se voi olla pöytätasosta nouseva malli.
NIEMEKEKEITTIÖ
Niemeke tuo pieneenkin keittiöön lisää lasku- ja säilytystilaa. Niemeke toimii ikään kuin pienen keittiön saarekkeena mutta se liittyy toisesta päästään kiinteästi esimerkiksi seinään tai muihin kalusteisiin.
Kun suunnitellaan uutta keittiötä, keittiöasiantuntijan tehtävänä on pitää huoli siitä, että toiminallisuus toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla olipa keittiön malli sitten millainen tahansa. Ruoanvalmistuksen tulee onnistua keittiössä turvallisesti ja siellä pitää olla miellyttävä työskennellä.
Keittiögalleriassa näet satoja asiakaskeittiötä ja sivustolla olevan hakutoiminnon avulla löydät helposti eri mallisia keittiöitä.
Lue asiakkaan tarina: Keittiöremontti 106-vuotiaassa Jugend-talossa