Keittiön työvalaistuksen on oltava tehokasta, mutta välillä oleskelutilanakin toimivaan keittiöön kaivataan rauhallisempaa tunnelmaa. Tarkoituksenmukainen ja viihtyisä keittiön valaistus syntyy, kun huomioidaan mm. valon tasaisuus valaistavalla pinnalla, valon voimakkuus, värilämpötilat ja valaisinten sijoittelu.

Toimiva keittiövalaistus muodostuu hyvästä yleisvalosta, tehokkaasta työskentelyvalosta ja tunnelmavalaistuksesta. Valaisinten valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota valon lämpötilaan sekä valaistuksen voimakkuuden säädettävyyteen.

Säädettävä värin lämpötila tuo vielä lisää mahdollisuuksia muokata tunnelmia tai sovittaa uusi LED-valaistus yhtenäiseksi aiemman valaistuksen kanssa. Jos valaistusta pystyy himmentämään tai värilämpötiloja säätämään, keittiön tehokas työskentelyvalo muuntautuu helposti tunnelmalliseksi illallisvalaistukseksi.

Luksi (lx)= Valaistusvoimakkuus. Valovirran tiheys valaistavalla pinnalla. Valaistusvoimakkuuden yksikkö on luksi (lx), joka on 1 lumen/m2.

Lumen (lm) = Mitä suurempi lumen-luku lampulla on, sitä enemmän valoa se tuottaa.

Kelvin (K) = Kelvin ilmaisee värilämpötilaa. Ilmaisee arkikielisesti sen, onko valo lämmintä vai viileää. Mitä suurempi luku on, sitä kylmempää valoa valonlähde tuottaa. Yleisimmät kodin valaistuksessa käytetyt yleisvalot ovat 3000K tai 4000K.

CRI-indeksi/Ra-indeksi = Kuvaa valonlähteen kykyä toistaa värejä verrattuna vertailuvalonlähteeseen. Ra-arvon suositellaan kotikäytössä olevan vähintään 80. Mitä suurempi luku on, sitä todellisempana valaisin toistaa valaistavan pinnan värit.

Valon värisävy vaikuttaa oleellisesti valosta syntyvään tunnelmaan

VALON VÄRILÄMPÖTILA

Oikea valaistuksen värilämpötila on virkistävä, työskentelyvalona silmille ystävällinen ja auttaa jaksamaan. Värin lämpötilan sävy ilmoitetaan käyttämällä yksikköä kelvin (K). Mitä suurempi kelvinarvo on, sitä kylmempää (sinisempää) valo on. Vastaavasti mitä pienemmäksi arvo menee, sitä lämpimämmän (keltainen) sävyistä valo on. Hehkulampun värilämpötila on 2 700 kelviniä, mikä tarkoittaa kellertävää värisävyä. Päivän, jonka värilämpötila on 5500 kelviniä, on taas sisätiloihin tuotuna jo aivan selvästi sinistä valoa. Loisteputkivalaisimien värilämpötilat vaihtelevat huomattavasti laajemmalla alueella, yleensä 3 000 ja 8 000 kelvinin välillä. Sisustuksessa yleisimmin käytettyjä ovat 3 000 ja 4 000 kelvinin valaisimet.

Oikean värilämpötilan valinta on osaksi makuasia. On kuitenkin todettu, että vireyttä vaativissa tehtävissä on suositeltavaa käyttää neutraaleja tai viileitä värilämpötiloja (4 000–5 000 K).

Toinen merkittävä tekijä on ympäristön valaistus ja väritys. Valkoisissa tiloissa kellertävä lämmin valo voi vaikuttaa tunkkaiselta ja vastaavasti sininen valo liian kylmältä, jos sitä yhdistetään lämminsävyisten värien kanssa. Jos olet vähän epävarma valaistuksen värilämpötilasta, voit valita myös värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Niistä löytyy vaihtoehtoja sekä yleisvalaistukseen että keittiövalaistukseen.  Yhdistämällä valaisimiin vielä himmennyksen saadaan valaistuksen tunnelmaa säädettyä tilanteeseen ja vuorokaudenaikoihin soveltuvaksi.

Kun huolehdit, että keittiön valaisinten värilämpötilat ovat samoja, valaistus pysyy yhtenäisenä, ja erityylisiä valaisimia on helppo yhdistellä toisiinsa.

Lue lisää valaistuksesta Toimivan keittiön valaistus osa 2

Jatkaaksesi artikkelien lukemista, sinun tulee liittyä Puustellin uutiskirjeasiakkaaksi.

Remontoija
Rakentaja

Uutiskirjeasiakkaana pääset lukemaan kaikki remonttikoulun artikkelit ja saat tietää uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista. Tilatessasi uutiskirjeen liityt Puustellin asiakasrekisteriin ja varmistat, että saat ajankohtaiset tiedot aina henkilökohtaisesti sähköpostiisi.

Kiitos tilauksestasi!

Nyt voit jatkaa remonttikoulun artikkeleiden lukemista.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.

KIITOS VIESTISTÄSI!

Otamme Sinuun pikimmiten yhteyttä ja jutellaan lisää keittiöremontistasi.

Kiitos uutiskirjetilauksestasi!

Onnea arvontaan!
Arvonta suoritetaan 12/2018.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.