Keittiökalusteiden ovivalikoimassa riittää vaihtoehtoja niin mallien, materiaalien kuin värienkin suhteen. Oven materiaalia valittaessa on hyvä huomioida kuinka kovaan kulutukseen ovi joutuu. Lapsiperheissä kalusteille on usein erilaiset vaatimukset, kuin kahden aikuisen kodissa. Väreillä saadaan aikaan ilmettä ja esimerkiksi pieneen tilaan avaruuden tuntua, kun ovipintaan valitaan vaalea sävy. Valittu ovi määrittelee myös keittiön tyyliä ja sen tulee sopia yhteen kodin muun sisustuksen kanssa.

Ovimateriaali ja –malli valitaan usein jo suunnittelun alkuvaiheessa. Mikäli sinusta tuntuu, että oma maku on vielä hahmottumatta, kannattaa apua pyytää keittiöasiantuntijalta. Kun aloitat neuvottelut sellaisen kalustetoimittajan kanssa, jolla on mahdollisimman laaja ovivalikoima, voit varmistua siitä, että saat jo yhdellä käynnillä mahdollisimman kattavan käsityksen markkinoilla olevista vaihtoehdoista.

Käytettävissä oleva budjetti ohjaa myös ovimateriaalin valinnassa. Puuovien valmistus on käsityötä ja vaikuttaa siten totta kai hintaan. Laminaatti- ja melamiiniovilla on mahdollisuus toteuttaa keittiöremontti edullisemmin. Mikäli keittiöön halutaan voimakkaita värejä, MDF –ovi on hyvä vaihtoehto.

Allergiaperheissä sisäilma-asioihin kiinnitetään usein erityistä huomiota. Sisäilman puhtautta määritellään kolmella eri tasolla ja M1 on luokituksista parhain. M1 kertoo, että tuote on puhdas, siinä ei ole hajuhaittoja eikä se aiheuta ärsytyksiä. M1 –luokitus auttaa siis sinua tekemään valintoja. Kun haluat varmistua, että keittiöremontin jälkeen sisäilma-asiat ovat kunnossa, kysy kalustetoimittajalta mitkä ovet ovat saaneet M1 luokituksen. Puustellin tuotteista on jo testattu yli 90% ja niistä jokainen kuuluu M1 luokkaan.

PUUOVET

Puuovissa materiaalivaihtoehtoina ovat tammi, koivu, mänty sekä lukuisat erikoisviilut. Puuovet edustavat perinteistä puusepäntaitoa. Asiakkaat, jotka arvostavat laatua ja luonnonmateriaaleja, valitsevat usein uuteen keittiöönsä puuovet. Puun hiilijalanjälki on pieni koko sen elinkaaren ajan, mikä tekee siitä ekologisen vaihtoehdon. Puu kestää hyvin kulutusta ja se vanhenee kauniisti. Puuovia voidaan kuultovärjätä, joka tarkoittaa, että puun syykuvio kuultaa kauniisti sävyn läpi. Kaikki Puustellin puuovet kuuluvat M1 –luokkaan.

TAMMI on puulajina erittäin kestävä ja se sopiikin kalustemateriaaliksi erittäin hyvin. Tammea ei turhaan kutsuta jalopuuksi. Tammesta valmistetaan kalusteiden lisäksi myös huonekaluja, lattioita sekä työtasoja. Tammi on kestävä, sen pinta on eloisa ja monesti sanotaan, että se vain kaunistuu vanhetessaan. Tammiovessa tummat ja vaaleat puunsyyt vaihtelevat ja ne kellertyvät hieman valon vaikutuksesta.

KOIVU on ollut suosittu kalustemateriaali jo pitkään. Koivu huokuu lämmintä tunnelmaa ja sen puunsyyt ovat hillityn aaltoilevia. Koivu on materiaalina sitkeää ja kovaa ja se kestää hyvin kulutusta.

MÄNTY on tehnyt ovimateriaalina viime vuosina uuden tulemisen. Mäntykeittiöitä on valittu muun muassa Asuntomessukohteisiin. Männyn puunsyyt ovat voimakkaat ja sävy patinoituu vahvasti.

ERIKOISVIILU on ohutta, sorvattua puuviilua, joka on valkaistu tai läpivärjätty. Viilut liimataan yhteen mahdollisimman suuriksi aihioiksi ja leikataan uudelleen. Näin viilusta saadaan tasalaatuista ja niiden kuviot sekä värivaihtelut ovat hallittuja. Kun erikoisviiluovet valmistetaan erityisellä ammattitaidolla, niiden valmistuksessa, pintakäsittelyssä ja viimeistelyssä ei käytetä liuottimia.

Erikoisviilun valmistuksessa käytetään viljeltyä ja nopeasti kasvavaa puuta. Yksi sellainen puu on poppeli. Erikoisviiluovi on näyttävä vaihtoehto, siinä on voimakkaat pintakuviot, jotka vaativat aina tilaa ympärilleen.

MDF-, LAMINAATTI- JA MELAMIINIOVET

MDF on lyhenne ja se tulee sanoista Medium Density Fibreboard eli puolikova kuitulevy. Se on erikoisvalmisteista, hienoksi jauhettua puuta, johon on sekoitettu eri sidosaineita keskenään. Korkean lämpötilan avulla massa puristetaan levyksi. Tuloksena on joustavasti muotoiltava, maalattava materiaali, joka ei halkeile helposti. MDF –oven ylivoimaisuus on sen laajassa värivalikoimassa.

MDF –ovi on lujapintainen, helppohoitoinen ja sen pinta on erittäin sileä. Puustellissa MDF –ovimallit on suunniteltu niin, että niitä on helppo yhdistää muiden ovimallien kanssa. MDF lakatun oven pinta on valkoinen ja hyvin korkeakiiltoinen. Useat lakkakerrokset suojaavat ovea kolhuilta. Myös tätä ovimallia on mahdollisuus saada M1 –luokituksella.

LAMINAATTIOVI saadaan aikaiseksi prässäämällä kalustelevyn pintaan toistakymmentä eri paperikerrosta hartsin eli kovetetun pihkan ja lämmön avulla.

Laminaattioven pinta voi olla joko sileä tai siinä voi olla käsin kosketeltava pintastruktuuri eli kuvio. Laminaattiovi viimeistellään reunanauhalla, jonka voit itse valita. Laminaattiovi kestää hyvin kulutusta, iskuja ja kuumuutta.

MELAMIINIOVEN valmistus on lähes samanlainen kuin laminaattioven. Tässä paperikerroksia vain on vähemmän ja siksi se on myös laminaattiovea edullisempi. Myös melamiinioveen on mahdollisuus saada käsin kosketeltava pintastruktuuri. Melamiiniovi viimeistellään sinun valitsemallasi reunanauhalla. Laminaatti- ja melamiiniovet kuuluvat parhaaseen sisäilmaluokkaan M1.

VEDIN VIIMEISTELEE OVEN

Ovet viimeistellään vetimillä. Kokonaisuuden kannalta sopivan vetimen valinta on tärkeää. Erilaiset materiaalit ja muodot voivat puhutella toisiaan tyylikkäällä tavalla. Korkeakiiltoiseen ovimalliin ei tarvitse ehdottomasti sovittaa kiiltävää vedintä, eikä moderni ovimalli kaipaa seurakseen välttämättä lisää kantikkuutta. Materiaalien ja muotojen vastakohdat voivat olla juuri se jokin juttu.

Vedin voidaan myös integroida eli kansanomaisesti sanottuna ”upottaa” oveen. Kun vedin on integroitu, oven avautumiselle varattava tilantarve on mahdollisimman pieni. Integroiduilla vetimillä on mahdollisuus toteuttaa puhdaslinjainen, minimalistinen ilme.
Ovet voivat olla toki myös ilman vetimiä eli vetimettömiä, jolloin ovi avautuu pienellä painalluksella.

Ovimateriaaleissa riittää valinnanvaraa. Paras tapa tutustua moniin eri vaihtoehtoihin on käydä katselemassa ovimalleja paikanpäällä keittiömyymälässä. Monesti omat mieltymykset alkavat selvitä vasta, kun eri ovivaihtoehtoja voi kosketella ja vertailla keskenään. Ovimalleja voi aina myös lainata kotiin ja katsella miltä ne näyttäisivät omassa keittiössä.

Selaa Puustellin Materiaalit -opasta. Oppaasta löydät lisätietoa ja kuvia erilaisista ovivaihtoehdoista ja vetimistä.

Lue myös: Sopiiko sinun keittiöösi I, L, U, saareke, niemeke

Jatkaaksesi artikkelien lukemista, sinun tulee liittyä Puustellin uutiskirjeasiakkaaksi.

Remontoija
Rakentaja

Uutiskirjeasiakkaana pääset lukemaan kaikki remonttikoulun artikkelit ja saat tietää uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista. Tilatessasi uutiskirjeen liityt Puustellin asiakasrekisteriin ja varmistat, että saat ajankohtaiset tiedot aina henkilökohtaisesti sähköpostiisi.

Kiitos tilauksestasi!

Nyt voit jatkaa remonttikoulun artikkeleiden lukemista.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.

KIITOS VIESTISTÄSI!

Otamme Sinuun pikimmiten yhteyttä ja jutellaan lisää keittiöremontistasi.

Kiitos uutiskirjetilauksestasi!

Onnea arvontaan!
Arvonta suoritetaan 12/2018.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.