Sana asbesti saa herkästi varpailleen ja herättää paljon kysymyksiä, jopa pelkoa. Keittiöremontin ollessa ajankohtainen saattaa asbestiin liittyvät asiat nousta kohdallasi ensimmäistä kertaa esille. Ei ole kuitenkaan syytä huolestua. Kun keittiöremontti toteutetaan ammattilaisten toimesta, tulee myös asbesti poistettua keittiöstä asianmukaisesti.

Asbestia pidettiin aikoinaan suoranaisena ihmeenä. Se on ohutta, kevyttä, kemiallisesti kestävää kuitua, joka eristää hyvin lämpöä ja kestää kuumuutta. Asbestia on käytetty rakennusteollisuudessa menneinä vuosikymmeninä paljon sen edullisen hinnan vuoksi.

TIESITKÖ:

Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922 – 1992.

Asbestin käyttö kiellettiin vuoden 1994 alussa.

Erityisen paljon asbestia käytettiin vuosina 1963 – 1979.

 

Asbestin terveyshaitoista on tiedetty jo kauan. Asbestille voi edelleenkin altistua vanhojen rakennusten korjaus- ja saneeraustöissä. Talojen rakenteita purettaessa asbestista irtoaa hengitysilmaan terveydelle erittäin haitallisia ainesosia.

Omatoimiselle remontoijalle asbesti on terveysvaara eikä siksi kannata lähteä itse tekemään mitään purkutöitä.

Asbestin purkutyöt ovatkin olleet luvanvaraista toimintaa jo kauan. Vuoden 2016 alussa voimaan tullut asbestilainsäädäntö toi tullessaan entistä tiukemmat vaatimukset. Asbestia koskevien määräysten avulla on tarkoitus parantaa rakennustyömaiden turvallisuutta. Määräykset koskevat niin taloyhtiöitä kuin omakotitaloja. Keittiöissä asbestia on käytetty muun muassa lattioiden ja välitilojen kiinnitysaineissa.

Ennen vuotta 1994 rakennettuihin remonttikohteisiin asbestikartoitus

Mikäli asut talossa, joka on rakennettu ennen vuotta 1994, pitää uuden lainsäädännön mukaan kohteen asbestipitoisuus kartoittaa ennen varsinaista keittiöremonttia ja purkutöitä. Asbestikartoitus tehdään ottamalla näytepalat esim. lattiasta lieden alta ja välitilasta irrotetaan laatta. Ne lähetetään tutkittavaksi asbestikartoituksia tekevään laboratorioon. Kartoituksella selvitetään myös asunnossa oleva asbestin laatu ja määrä.
Luotettavat keittiöremontteja myyvät yritykset hoitavat nämä asbestikartoitukset asiakkaan puolesta, he siis ottavat näytepalat ja lähettävät ne tutkittavaksi. Mikäli remontoitavasta kohteesta löytyy asbestia sisältäviä materiaaleja, tehdään asbestinpurku tähän erikoistuneen yrityksen toimesta. Asbestinpurkutyö edellyttää sen tekijältä erityistä ammattitutkinnon suorittamista.

Puustellissa keittiömyyjä
ottaa kohteessa tarvittavat näytteet
ja lähettää ne laboratorioon tutkittavaksi.

Asbestiongelma koskettaa laajaa osaa suomalaisia, lähes kaikkia vanhoissa kiinteistöissä asuvia. Asbestin ympärille ei siis kannata lietsoa turhaa hysteriaa. Kun asiaan suhtaudutaan riittävällä vakavuudella, varmistutaan ettei kukaan altistu asbestille tahattomasti ja remontit voidaan toteuttaa turvallisesti.

Lue myös: Asutko taloyhtiössä? Näin ilmoitat keittiöremontista oikein

Jatkaaksesi artikkelien lukemista, sinun tulee liittyä Puustellin uutiskirjeasiakkaaksi.

Remontoija
Rakentaja

Uutiskirjeasiakkaana pääset lukemaan kaikki remonttikoulun artikkelit ja saat tietää uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista. Tilatessasi uutiskirjeen liityt Puustellin asiakasrekisteriin ja varmistat, että saat ajankohtaiset tiedot aina henkilökohtaisesti sähköpostiisi.

Kiitos tilauksestasi!

Nyt voit jatkaa remonttikoulun artikkeleiden lukemista.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.

KIITOS VIESTISTÄSI!

Otamme Sinuun pikimmiten yhteyttä ja jutellaan lisää keittiöremontistasi.

Kiitos uutiskirjetilauksestasi!

Onnea arvontaan!
Arvonta suoritetaan 12/2018.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.