Toimimaton keittiö tekee arjesta tuskaa! Toimiva keittiö pysyy helposti siistinä ja se tukee juurikin Sinun keittiöelämääsi. Mutta miten ihmeessä suunnittelet keittiöstäsi toimivan ja parhaan mahdollisen Sinulle?

Arjen havainnointi, mitä keittiössä tehdään?

Aamiainen, eväät, välipalat, illallinen, iltapala.
Keittiötä tarvitaan monta kertaa päivässä. Monta kertaa päivässä keittiön toiminnallisuus korostuu ja toimimattomuus tuskastuttaa.
Kun lähdetään suunnittelemaan uutta keittiötä, josta on tavoitteena tehdä nykyistä toimivampi, on arjen havainnointi suunnitelmien lähtökohta. Mitä juuri teidän keittiössänne tapahtuu? Kokataanko siellä monta kertaa päivässä? Onko kokkeja yksi vai monta? Leivotaanko paljon? Tarvitaanko paljon tasotilaa pilkkomiselle? Entä onko astioita paljon? Tai onko kyseessä suurperhe, jonka arkea helpottaa kaksi jääkaappia ja kaksi astianpesukonetta?

Suunnitelmien perustana toimitte te/sinä ja teidän keittiöönne kohdistuvat tarpeet. Toimi oman kotisi sisustussuunnittelijana ja kirjaa ylös keittiösuunnittelun lähtökohdat. Esimerkiksi: ” Keittiö, jossa mahtuu kokkailemaan kaksi ihmistä kerralla, tasotilaa on paljon ja kaapeissa on tilaa suurelle määrälle astioita sekä keittiövempaimia. Tärkeää on, että astianpesukoneessa on myös pikaohjelma, induktioliedessä boost-toiminto ja uunissa pyrolyysi, joka puhdistaa uunin.” Onpa teidän toiminnallisen keittiösuunnittelunne lähtökohdat mitkä tahansa, on ne hyvä kiteyttää heti alkuun.

Inventaario

Faktahan on se, ettei säilytystilaa ole koskaan liikaa. Jos väljyyttä aluksi olisikin, niin tyhjien kaappien on tapana täyttyä tuota pikaa. Siksipä onkin syytä pohjustaa keittiösuunnittelua tekemällä nykyisessä keittiössä inventaario. Onko kaapeissa turhakkeita, joista on nyt syytä hankkiutua eroon? Tarvitaanko keittiöön uusia laitteita ja astioita, joille tarvitaan lisätilaa?

Inventaario luo realistiset puitteet keittiön säilytystarpeille ja äärimmäisen tärkeää on huomioida sekä pois heitettävät että uudet tarpeelliset hankinnat. Ilman inventaariota säilytyskalusteista on myös mahdotonta suunnitella toimivia. Kukin laatikko ja kaappi on hyvä suunnitella juuri tiettyjen asioiden säilytykseen, silloin ne toimivat optimaalisella tavalla. On tärkeää tietää, kuinka suuri laatikko tarvitaan lautasille tai padoille ja miten kaapit jakautuvat kuiva-aineille, laseille ja maljakoille.

Mikä nykyisessä mättää?

Toiminnallisen keittiön kriteerien määrittämisessä auttaa myös se, että kirjaa ylös kaiken, mikä nykyisessä keittiössä mättää. Tähän projektiin on hyvä varata aikaa, sillä jotkin toimimattomuudet yllättävät harvemmin. Esimerkiksi pullaa leipoessa huomaat, ettei nykyisestä keittiöstä löydy sopivaa tasotilaa tälle puuhalle. Osan ongelmista taas löytää edestään päivittäin – jätteiden lajittelu on vaikeaa, kun roskavaunussa ei ole tilaa lajittelulle. Jääkaappi on liian pieni. Liesi on toivottoman hidas. Kaappitilaa on niin vähän, että keittiötä on vaikea pitää siistinä. Kun keittiössä kaksi ihmistä yrittää tehdä ruokaa, ollaan koko ajan törmäyskurssilla.
Kirjaa kaikki ongelmat ylös ja pyri suunnittelussa välttämään samoja virheitä.

Missä asioissa joudut tekemään kompromissin?

Vaikka lista haaveista olisikin pitkä ja odotukset toiminnallisuuden suhteen korkealla, on kuitenkin suunnitelmia tehdessä oltava realisti. Jos remontoidaan nykyistä keittiötä, on hyvin todennäköistä, ettei tilaan saada lisää neliöitä seiniä kaatamatta. Tällöin toiminnallisia kehitystarpeita on hyvä tarkastella realistisesti. Säilytystilaa on luultavasti mahdollista saada hieman lisää, mutta tärkeintä voi olla säilytyskalusteiden tehostaminen.
Onkin syytä tarkastella toiveiden listaa kriittisesti ja realistisesti. Tilannetta ei välttämättä voi remontoimalla saada täysin optimaaliseksi, mutta nykytilannetta voidaan parantaa ja tietyt osa-alueet saada parhaiksi mahdollisiksi. Mieti tarkkaan, missä asioissa olet valmis tekemään kompromissin realiteettien takia ja missä asioissa et.

Toimivan keittiön kulmakivet

Toimivan keittiön yleisimmät kulmakivet ovat toimivat tasot, strategisesti sijoitellut toiminnot, riittävä tasopinta-ala sekä säilytystila ja laadukkaat laitteet. Tasoihin kohdistuu suurin kulutus, joten niiden valintaan on panostettava. Tuleeko tasojen kestää kuumuutta? Leivotaanko tasolla? Haluatko huoltovapaat tasot? Oma periaatteeni on, että tasot ovat keittiön tärkein elementti, joiden tulee kestää aikaa. Strategisesti sijoitellut toiminnot taas tekevät keittiössä toimimisesta tehokasta, kun esimerkiksi astianpesukoneen tyhjennys sujuu helposti astioille varattuihin kaappeihin ja laatikoihin. Riittävä tasopinta antaa tilaa jopa useammalle kokille, kun taas riittävät säilytystilat on helppo pitää siisteinä. Laadukkaat laitteet taas säästävät aikaa, helpottavat ruoanlaittoa ja tukevat keittiön toiminnallisuutta.
Oman keittiösi toimivuuden kulmakivet kuitenkin muodostuvat tekemästäsi pohjatyöstä, jonka ympärille oman uuden keittiösi toiminnallisuuden rakennat. Kun suunnittelun lähtökohtana ovat omat tarkkaan kartoitetut tarpeet, on keittiön toimivuus taattu!

Jatkaaksesi artikkelien lukemista, sinun tulee liittyä Puustellin uutiskirjeasiakkaaksi.

Remontoija
Rakentaja

Uutiskirjeasiakkaana pääset lukemaan kaikki remonttikoulun artikkelit ja saat tietää uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista. Tilatessasi uutiskirjeen liityt Puustellin asiakasrekisteriin ja varmistat, että saat ajankohtaiset tiedot aina henkilökohtaisesti sähköpostiisi.

Kiitos tilauksestasi!

Nyt voit jatkaa remonttikoulun artikkeleiden lukemista.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.

KIITOS VIESTISTÄSI!

Otamme Sinuun pikimmiten yhteyttä ja jutellaan lisää keittiöremontistasi.

Kiitos uutiskirjetilauksestasi!

Onnea arvontaan!
Arvonta suoritetaan 12/2018.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Uutiskirjeasiakkaan saat tietoa keittiön remontoinnista, uutuuksista, tarjouksista ja Keittiögalleriaan ladatuista uusista kuvista.